Sobre nosaltres

Som una plataforma ciutadana que tenim l’objectiu d’aconseguir un futur més sostenible i connectat per les nostres comarques, el Bages i el Berguedà. Per això volem i demanem que el TrenTram Manresa- Berga sigui una realitat a mig termini.

El Bages, comarca està situada al bell mig de Catalunya, equidistant dels Pirineus, de la costa, de les comarques gironines i lleidatanes, ocupa l’angle sud-est de la Depressió Central.

El Berguedà, comarca sostenible, plena d’oportunitats. Som una terra acollidora, amb un gran potencial natural, patrimonial i cultural. Som el Prepirineu! Una comarca amb paisatges espectaculars plena de reptes professionals. Coneixeu la serra de Castelladral, la del Cadí, el Catllaràs, per dir algunes? I com heu arribat? Segurament en transport individual privat o, si ets un valent, en tren fins Manresa i després… SORT!!!

Al Berguedà fem un seguit d’activitats esportives a la natura. Entre les més conegudes fem Cavalls del Vent, la UltraPirineu, el camí dels Bons Homes comença a la Serra de Queralt, a Berga, la nostra capital. Aquest any per primer cop, però no per últim, vàrem fer el Berguedà Bike Day que consisteix en tancar a la circulació la carretera que va a Coll de Pal per tal que els ciclistes poguéssim gaudir del recorregut. Va ser un èxit.

Tenim un desplegament de vies blaves que uneixen els pobles de la comarca i que encara ha de créixer més, però… NO TENIM TREN. Com podeu comprovar, apostem per un transport sostenible. Només a Manresa i Berga som gairebé 95.000 habitants. Si comptem els pobles que tindrien estació, arribaríem als 127.457 habitants. Comptant amb una captació estimada del 3% per dia, serien gairebé 4.000 usuaris diaris. Aquest percentatge s’està incrementant amb l’encariment de la benzina i la reducció de preu als abonaments, podent arribar al 10% de captació.

Berguedà i Bages demanen convertir a viatgers el ramal de ferrocarrils de les mines de Sallent

Convertim el ramal de mercaderíes de Manresa a Sallent en una vía per passatgers.

La xarxa de comunicacions ha estat essencial per la vida de Bages, més que per cap altra comarca. La indústria bagenca ha sabut que podia establir una indústria sòlida a la seva comarca sempre que les comunicacions li facilitessin l’entrada i la sortida dels productes. I Bages no és pas una comarca afavorida; no té pas unes condicions naturals que facilitin l’establiment de carreteres i ferrocarrils. Fins i tot actualment resta allunyada de les grans vies de comunicació malgrat que ara travessa el Bages l’Eix Transversal que l’uneix amb Lleida i Girona.

És per aquesta raó que el Bages disposa d’unes comunicacions diferents a altres comarques. Fins a la construcció de l’Eix Transversal, l’element més característic n’era el tren de via estreta que, seguint el curs del Llobregat, comunica Barcelona amb el Bages, i continuava fins al Berguedà. El primer tram construït fou entre Manresa i OlvanBerga (Berguedà), inaugurat fins a Puig-reig el 1885 i fins a Olvan el 1887. Més tard, el 1904, el tren arribà fins a Guardiola de Berguedà. L’enllaç d’aquesta línia amb Barcelona no es completà fins al 1924, amb un traçat difícil entre Manresa i Martorell. Es construïren diversos ponts sobre el Llobregat i nombrosos túnels, sobretot al sector de Montserrat: el més llarg és el de la Puda. El 1924 s’acabà un ramal que unia Manresa amb Súria.

Si vols fer una ullada al projecte, pots consultar la presentació o primera aproximació que vàrem fer el passat dilluns 6 de març del 2023, amb la preséncia d’en Pau Noy.

2 Comments

  1. ignasi costa amills

    Us felicito per aquesta important iniciativa que vol recuperar el tren a la comarca. Veig que teniu penjats videos de quan hi circulava el tren. Jo us enviaré el del darrer que va sortir de Guardiola el dilluns 1 de maig de 1972 amb el que vaig viatjar fins a Barcelona. És un document més que podeu afegir. Gràcies.

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *